Vejledninger

Optaget undervisning

Opdateret Feb 16, 2021

Som underviser på KP kan du benytte læringsplatformen (Itslearning eller Intrapol) til at planlægge undervisning og kommunikere med de studerende. På læringsplatformen kan du planlægge undervisning, dele filer, oprette opgaver og meget mere.

Denne vejledning indeholder forslag til, hvilke programmer der er brugbare, når du vil afholde undervisning der inkluderer et videoformat. Videoerne kan deles via læringsplatformen, så du kan samle dine undervisningsmaterialer.

Her finder du gode råd og tips til, hvordan du kan udfordre dig selv og lave kreative skærmvideoer.

1. PowerPoint præsentation med stemme

Skærmoptagelser er en let og hurtig måde at lave en video, som du kan sende ud til de studerende. Med de nye funktioner i PowerPoint kan du endda lave en video, hvor du også selv fremgår nede i hjørnet på en lille video - samtidig med dine slides, som man kender det fra programmer som Sreencast O’matic. 

Videovejledning til, hvordan du laver dine PowerPoint præsentationer til en video: https://video.kp.dk/media/PowerPoint+til+video/0_k34ecby1

Videovejledning med gode råd til, hvordan du laver en god screencast: https://video.kp.dk/media/Selvhj%C3%A6lp+til+screencast/0_eugg11ow

Når du laver undervisningsvideoer, så lav hellere flere korte på max 10min, frem for én lang på 1,5time. Det er lettere at uploade til de forskellige platforme, og de studerende vil takke dig.

 

2. Skærmoptagelse af møder/undervisning i Zoom

Det er muligt at optage din undervisning/møder, når den afholdes via Zoom. Det er kun hosten/mødeansvarlige der har adgang til at optage i Zoom, såfremt deltagere/studerende skal kunne optage, skal du manuelt give dem adgang til det. Obs. anvendes chatten i Zoom vil denne ikke fremgå på optagelsen med lyd og billede, chatten vil blive gemt som en seperat fil.

Videovejledning til, hvordan du optager i Zoom: https://video.kp.dk/media/Zoom+-+S%C3%A5dan+optager+du+i+Zoom/0_7ucr3o65

Vær opmærksom på følgende, hvis du optager en undervisning via Zoom:


  1. Inden undervisningen optages, bør de studerende orienteres om, hvordan de kan være anonyme i optagelsen (eks. slukke kamera og mikrofon) og deltage med spørgsmål via chat. De studerende bør tillige oplyses om, til hvilket formål optagelsen anvendes, hvem der får adgang til den og hvornår den slettes.
  2. Hvis optagelsen deles på tværs af grupper/rum, bør det oplyses til de studerende, som optræder i optagelsen.

3. Deling af egenprocuderede videoer med de studerende

Der er forskellige måder at dele dine videoer med de studerende: 

  • Dreambroker: Såfremt er underviser fra det tidligere Metropol, har du adgang til dreambroker, hvor kan du uploade videoer i en kanal, og derfra dele videoerne med studerende via link på enten Itslearning eller IntraPol. 
  • Videoportalen: Såfremt du er fra det tidligere UCC, har du adgang til Videoportalen, hvor du kan uploade videoer, og derfra dele videoerne med studerende via link på enten Itslearning eller IntraPol.
  • YouTube: Du kan lægge din video på YouTube. YouTube tilbyder en mulighed, hvor du kan dele din video, således at den ikke dukker op i søgeresultaterne, men, at personer med et direkte link kan se den. Det direkte link kan du dele med de studerende via enten Itslearning eller IntraPol. Hvis du anvender YouTube, husk da at være opmærksom på anvendelsen af materiale med ophavsret. 
  • Anvender du Itslearning, har du også mulighed for at uploade din video direkte, f.eks. ind i en plan for et givent hold.

4. Anvend andres videomateriale

Hvis det der med at lave din egen video føles lidt fjernt, er der heldigvis mange andre, som har lavet gode videoer du kan anvende. Der findes mange platforme hvor du gratis har mulighed for at finde videoer til din undervisning. Nedenfor præsenteres en række platforme: 

5. Open Broadcast Software

Hvis du mangler et værktøj til skærmoptagelse er Open Broadcast Software markedets bedste. Brugerfladen er ikke det mest indbydende, men lad dig ikke skræmme. Det er et fantastisk program. Du kan optage i samme kvalitet som din skærms opløsning. I Open Broadcast Software kan du optage lyden fra din computer – dvs. du kan f.eks. inkludere klip fra Youtube uden at redigere.  Vær dog opmærksom på copyrights og citatloven. https://danskemedier.dk/wp-content/uploads/vejledende-retningslinher-god-citatskik1.pdf 

Download programmet fra https://obsproject.com/ . Vælg styresystem. Følg herefter denne guide: https://youtu.be/tlJCzxI0wyI?t=50 

Fordelen ved OBS er, at det er mere stabilt og kan levere højere kvalitet end andre skærmoptagere. Du kan også selv vælge det fil-format, du gerne vil arbejde med. Du kan pause optagelsen og sætte den i gang, der hvor du slap, uden at få forskellige filer, hvis du optager i formatet flv.. og så er det er gratis.

 

Du kan finde vejledninger til KPs digitale værktøjer på: https://vejledninger.kp.dk/

Har du brug for support til at gennemføre din undervisning digitalt, kan du kontakte Basen på https://kpbasen.topdesk.net/, eller ved akutte henvendelser (dvs. undervisningen der skal afvikles i dag) kan man ringe på KP hovednummer 70 890 990 og taste “3”, så kommer man direkte igennem til en medarbejder fra FMIT, som kan afhjælpe med tekniske spørgsmål.

Forrige Vejledning Programmer til asynkron undervisning
Næste Vejledning Introduktion til undervisning/møder med Zoom
Mangler du stadig hjælp? Kontakt os