Vejledninger

Sprog og stopord i NVivo

Senest opdateret

Når du bruger NVivo til at analysere dine data, beder du i bund og grund softwaren om at genkende ord og tegn. For en lille håndfuld sprog har NVivo indbygget ekstra funktioner, der kan genkende grammatiske variationer og synonymer. Uanset hvilket sprog, du arbejder med, kan du indstille NVivo til at ignorere visse ord ved at lave en stopordsliste med ord, der er så almindelige, at de ikke bidrager med noget væsentligt for indholdsforståelsen.

1. Sprog
  • NVivo genkender al Unicode. Det vil sige at du kan analysere data på nærmest alle sprog. Når du f.eks. laver tekstsøgninger og ordoptællinger, vil NVivo genkende alle ord, der er magen til hinanden (uanset sprog).
  • Hvis du arbejder med data fra et af de større sprogområder, f.eks. engelsk, vil du have nogle flere funktioner som en integreret ordbog og muligheden for at distingvere mellem forskellige grammatiske former og ordklasser.

NVivo understøtter følgende sprog med integreret ordbog: Engelsk, fransk, japansk, kinesisk, portugisisk, spansk og tysk.

  1. Du bliver bedt om at vælge sprog til dit projekt når du opretter et nyt projekt, men hvis du får brug for at ændre sproget senere hen, kan du gøre det i projektets indstillinger. Tryk på 'File' i menulinjen.
  1. Vælg 'Project Properties'.
  1. På fanen 'General' kan du se og ændre dine projektindstillinger. I dropdownmenuen ud for 'Text content language' kan du indstille det sprog, de fleste af dine data er på.
2. Stopordsliste

Stopord er de ord, du gerne vil sortere væk når du laver tekstsøgninger og ordoptællinger. Det vil typisk være bindeord og forholdsord, der ikke har nogen synderlig betydning for analysen. I NVivo er det muligt at lave en stopordsliste for projektet, så NVivo kan sortere udvalgte ord fra.

For de sprog, som NVivo har integreret ordbog til (engelsk, fransk, japansk, kinesisk, portugisisk, spansk og tysk), er der allerede en udfyldt stopordsliste som du kan ændre i efter behov. Arbejder du med danske data og har indstillet sproget til 'other', vil projektets stopordsliste starte med at være tom og du skal selv i gang med at udfylde den.

Stopordslisten finder du i 'Project properties' på 'General'-fanen (jfr. punket ovenfor). Tryk på 'Stop Words' og så popper listen op i et nyt vindue hvor du kan se, slette og tilføje ord.

Når du har udarbejdet en god, dækkende stopordsliste, så er det en god idé at gemme den i eksempelvist et word-dokument eller et memo, så du fremover blot kan copy-paste listen ind i nye projekter.

0 Kommentarer

Tilføj kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Forrige Vejledning Organiser dine analyseenheder med Cases
Næste Vejledning Padlet
Mangler du stadig hjælp? Kontakt os